A lélekben nincsenek jó erők és nincsenek gonosz erők.
Csak Erő van. A nagy kérdés az, hogy mire használod az erődet? Vagyis jó ember vagy-e, vagy gonosz?
Tulajdonképpen az öregkor egyik legfontosabb kérdése: elpazaroltad-e butaságokra a kapott erődet, vagy értékes dolgokra fordítottad?
Romboltál vele, vagy építettél?
Vigasztaltál, vagy bánatot okoztál?
Gyógyítottál, vagy megbetegítettél?
Ezt jelenti az ember lelki szabadsága: egyedül tőled függ, hogy mire használod az erődet.
(Popper Péter)

2011. április 24., vasárnap

Reflex jóga


Mi is az a reflexjóga?


Kutatók több vizsgálatot végeztek arra, hogy ha a test valamilyen pozícióba kerül, akkor az milyen hatással van az idegrendszer, az egyensúlyra, a reflexek legátlására- átalakulására, a viselkedésre. Egyszerű mozdulatokkal kezdtek. Sorba vették a mozdulatokat és feljegyezték az eredményeket. Eljutottak így oda, hogy ha az ember például hason fekvő helyzetben a törzsét felemeli úgy, hogy közben a lábak talajon maradnak (jógában: kobra póz), akkor az egyik testtartási reflex a Landau-reflex kezelésére gyakorol nagyfokú hatást – és így tovább, tovább. A tudományos kutatások kimutatták, hogy az adott testtartások, mozdulatsorok milyen változásokat eredményeznek egy adott reflexre, reflexcsoportra, idegrendszerre, viselkedésre. Így figyelték a fejlődést. A vizsgálat végén, eredményként sok-sok mozdulatsorig, testtartásig jutottak el, amelyeket összesítettek egy listán, majd könyvben.
 Ezek az orvosok, akik a vizsgálatokat végezték, soha nem jógáztak, nem foglalkoztak a jóga több ezer éves mibenlétével, nem ismerték a jógagyakorlatokat, mégis el jutottak a jóga mozdulatsoraihoz.
A reflexjóga tulajdonképpen azokat a jógagyakorlatokat foglalja magába, amelyek segítik a reflexek legátlódását, átalakulását, kezelését.
Úgy gondolom, hogy ha az óvodákban és az iskolákban, lehetséges lenne beilleszti a jóga több ezer éves tudományát, akkor a gyerekek még egy plusz lehetőséget kaphatnának saját fejlődésükhöz.
A jóga jótékony hatását az emberiségre, önkéntelen is visszaigazolták a mai kutatások, ezért is sokat segíthetnék a problémásnak tűnő gyermekeinken (is).

1 megjegyzés:

Baba mama jóga írta...

Ezek tudatának fejében ,tudtam az nap is hogy nem lehet gond,amikor az órámra úgy jött el az a 4 éves kisfiú az anyukájával,aki cukor beteg.Az óramegkezdése előtt azt mondta az anyuka,hogy nem tudom mit kezdek a gyerekkel,mert nagyon magas a cukra.Óra végére rendeződött a cukor szintje.