A lélekben nincsenek jó erők és nincsenek gonosz erők.
Csak Erő van. A nagy kérdés az, hogy mire használod az erődet? Vagyis jó ember vagy-e, vagy gonosz?
Tulajdonképpen az öregkor egyik legfontosabb kérdése: elpazaroltad-e butaságokra a kapott erődet, vagy értékes dolgokra fordítottad?
Romboltál vele, vagy építettél?
Vigasztaltál, vagy bánatot okoztál?
Gyógyítottál, vagy megbetegítettél?
Ezt jelenti az ember lelki szabadsága: egyedül tőled függ, hogy mire használod az erődet.
(Popper Péter)

2011. december 12., hétfő

YULE megszületett a fény!

 Megszületett a Fény!!!A fény megszületését  minden rendszerben megünnepelték.

A Nap újjászületése, az év leghosszabb éjszakája, a Téli Napforduló, Befelé tekintés, a Jövő tervezése.
Én úgy nőttem fel,hogy mindig karácsonykor anyukám almába szúrt gyertyák, tett az asztalra.Csak felnőtt koromban tudtam meg,hogy Yule ünnepéhez kötődik ez is ami később  a keresztény ünnepeknél adventi koszorúként jelent meg.    
A fény ünnepe a december végi holdtöltekor köszönt be. Ez a telihold egyben a téli napforduló is. Ezen a napon a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Az Ünnepet, ami a fény megszületését köszöntötte Yule ünnepnek is nevezték, illetve sok helyen a mai napig így hívják. A yule név skandináv eredetű és egy fafajtát jelöl. Az ünnep napján Yule fát vitték be az emberek a házukba és díszítettek fel. 5 ágú csillag került a csúcsára, valamint  babérlevéllel, mirtusszal és fagyönggyel is ékesítették. A fához kerek tálakon a  Földben termett gumókból készült ételeket raktak. A kerek tálak és edények a napot, mint fényadó erőt szimbolizálták. Az ünnep színei az arany, a narancssárga és a fehér.  Természetesen a fának is szimbolikus jelentése volt. A fa szimbolizálja a Föld és az Univerzum összekapcsolódását. A gyökerei a földbe ágadznak, onnan nyeri a tápanyagokat és ágai, valamint lombkoronája az ég felé tör, folyamatosan növekszik, halad a Makrokozmosz felé.
A fény a Tudás és a megvilágosodás szimbóluma. Ezt ünnepeljük a téli napforduló napján. Ezen a napon a Nap, az életet adó tűzgolyó a legközelebb merészkedik a Földhöz, amely 2 hónapja gyógyító álomban szendereg és pihen. A Nap eljövetele jelzi a Földnek, hogy a gyógyulás, valamint a feltöltekezés időszaka végletért. Eljött az idő az ébredésre, az élet beindítására. 
Az adásban kifejtjük, mit jelent az 5 ágú csillag, miért rakunk manapság szaloncukrot a fára és mit jelent a fény megszületése a mindennapi életünkben. Ezen kívül beszélünk a Holdtöltékről és a Hold ciklusáról, valamint arról, miért tették a vallások prófétáik születésnapját a Yule ünnep idejére.Amennyiben érdekel valakit van egy oldal,ahol  hangfájlt meghallgathatja.Nagyon érdekes!!!

http://www.akia.me/Pages/adasok/adas19.html

Nincsenek megjegyzések: