A lélekben nincsenek jó erők és nincsenek gonosz erők.
Csak Erő van. A nagy kérdés az, hogy mire használod az erődet? Vagyis jó ember vagy-e, vagy gonosz?
Tulajdonképpen az öregkor egyik legfontosabb kérdése: elpazaroltad-e butaságokra a kapott erődet, vagy értékes dolgokra fordítottad?
Romboltál vele, vagy építettél?
Vigasztaltál, vagy bánatot okoztál?
Gyógyítottál, vagy megbetegítettél?
Ezt jelenti az ember lelki szabadsága: egyedül tőled függ, hogy mire használod az erődet.
(Popper Péter)

2011. december 22., csütörtök

JÁTÉKOS GYERMEKJÓGA



Bizonyára Önök is szeretnék, hogy gyermekeik test-lelki-szellemi szinten egészségesen éljenek. Életük örömteli, vidám, aktív legyen, és mind az óvodai, mind az iskolai elvárásoknak teljes mértékben meg tudjanak felelni. Válaszuk természetesen igen - ezért kedves szülők és gyerekek jógázzunk együtt a gyermekszobában játszva:

Hol volt, hol nem volt egy csodaszép erdő, az erdő közepén állt a világ legmagasabb hegycsúcsa, ahol egy bölcs tigris lakott. Lent, a hegy lábánál volt egy királyi város, a herceg aki egy igazi hős volt, kifigyelte a bölcs tigrist, ugyanis minden reggel, amikor a nap felkelt a hegycsúcstetején a tigris különös mozdulatokkal keltette az erdő lakóit. Gyerekek ti is megtanulhatjátok ezeket a mozdulatokat, ugyanis a tigris minden reggel jógázott.

Hegy póz: Hason fekvés, kilégzés közben emeljük fel a csípőnket úgy, hogy a kar és a hát egy vonalban legyen és a testtartás úgy nézzen ki, mint egy hegy. Lábunk legyen nyújtva és a tekintet a köldökre irányul.
Hatása: lúdtalp megelőzésére, hátizomzat erősítése, hibás testtartás, gerincferdülés esetén ajánlatos gyakorolni.
Tartalmi gondolat: szilárd, stabil, kimozdíthatatlan vagyok, céljaimat elérem.

Tigris póz: Térdelőállásban tenyérrel a talajra támaszkodunk. Kilégzés közben hajtsuk le a fejünket és a bal térdet húzzuk a homlokhoz. A bal lábfejet tartsuk a talaj fölött. Belégzés közben homorítsunk, emeljük föl a fejünket és egyidejűleg a bal lábat nyújtsuk hátra és fölfelé úgy, hogy közben ne érjen a talajhoz.
Hatása: javítja a testtartást. Erősíti a hát- és hasizmokat, edzi a csípőízületet, elősegíti a gerinc és a csípőízület mozgékonyságát.
Tartalmi gondolat: rugalmasság

Hősi póz: Egyik lábunkkal lépjünk előre úgy, hogy a lábszár a talajra merőleges legyen. Emeljük nyújtott karunkat összetett tenyérrel a fej fölé és enyhén homorítsunk, nézzünk felfelé.
Hatása: fejleszti a gerinc és a csípőizület mozgékonyságát, erősíti a lábat és nyújtja a megrövidült lábizmokat. Erősíti a légzőizmokat. Kedvező hatású emésztési zavarok esetén.
Tartalmi gondolat: energia – erőgyűjtés.

(Csíki Marianna)


JÁTÉKOS GYERMEKJÓGA
LÉGZŐGYAKORLATOK GYEREKEK SZÁMÁRA


Légzőgyakorlatok:
Az élet az első lélegzetvétellel kezdődik és az utolsó kilégzéssel fejeződik be. Az élet légzés nélkül nem lehetséges. Evés nélkül néhány hónapig, ivás nélkül néhány napig, de légzés nélkül csak néhány percig lehet élni.
Az emberi test öt elemből áll: föld, víz, tűz, levegő és éter. Az élethez a levegő a legfontosabb elem, általa tisztul meg az összes többi elem. Életenergiát közvetít, ami átjárja az egész testet. Ezt az energiát pránának nevezzük.
A rövid, gyors és felületes légzés egészségtelen. Ez nyugtalanságot, idegességet és feszültséget idéz elő az egész szervezetben. A legegészségesebb a nyugodt, mély és lassú légzés. Nagyon fontos, hogy a gyerekek, már korán megtanuljanak helyesen lélegezni és kihasználni a teljes tüdő-kapacitást.
A légzés ellenőrzésével harmóniát és a szervezet egyensúlyát érjük el. Bizonyított, hogy a nyugtalan és ideges gyerekek nagyon felületesen és röviden lélegeznek. Ha sikerül a légzésmódjukat korrigálni, sok probléma megszűnik.
Megkülönböztetünk: hasi légzést, mellkasi légzést, kulcscsonti légzést és ezek összekapcsolását a teljes jógalégzést.
Légzőgyakorlat: elképzeljük, hogy a hasunkban egy méhcsalád lakik, mi vagyunk a méhkaptár, majd nagyon lassan, „egyesével” kiengedjük őket a mezőre virágmézet gyűjteni. Orrunkon beszívjuk a sok levegőt a hasunkba, majd „z” hangot kiadva, mintha zümmögnénk nagyon lassan kifújjuk a levegőt. A légzőgyakorlatok egyik fő alapja, hogy a kilégzés mindig hosszabb legyen, mint maga a belégzés.
Hatása: a légzés ellenőrzésével harmóniát és a szervezet egyensúlyát érjük el.
Tartalmi gondolat: megtisztulás, nyugalom, béke.

Csíki Mariann

Nincsenek megjegyzések: