A lélekben nincsenek jó erők és nincsenek gonosz erők.
Csak Erő van. A nagy kérdés az, hogy mire használod az erődet? Vagyis jó ember vagy-e, vagy gonosz?
Tulajdonképpen az öregkor egyik legfontosabb kérdése: elpazaroltad-e butaságokra a kapott erődet, vagy értékes dolgokra fordítottad?
Romboltál vele, vagy építettél?
Vigasztaltál, vagy bánatot okoztál?
Gyógyítottál, vagy megbetegítettél?
Ezt jelenti az ember lelki szabadsága: egyedül tőled függ, hogy mire használod az erődet.
(Popper Péter)

2011. június 4., szombat

A kismama jóga oktató szerepe

Hazánkban a magyar nők 99 százaléka még mindig nem választhatja meg, hogy milyen helyzetben szül. Amint a kórházba ér, a személyzet átveszi a vezetést és ő, különösen, ha első gyermekét szüli önkéntelenül is átadja magát a kórházi személyzet hatalmának. Mert hiszen a szülő nő a legvédtelenebb és legkiszolgáltatottabb helyzetben érezheti magát  ekkor, és ugyan mindenki a környezetében jót akar neki, mégis úgy irányítják a dolgokat, hogy nekik legyen kényelmes.Sajnos saját tapasztalatból is megerősítettem ezt a tényt és saját tanácsadásaimon is szoktam elég sűrűn ilyen helyzetekkel találkozni. Abban a kórházban ahol én szültem sem engedélyezték ezt meg,sőt mi több lassan a császármetszés irányában tolták el a folyamatot.Hazánkban van egy olyan téves eszmélj,ami szerint a császáros szülések kedvezőbbek mint  természetes szülés,mert akkor nem fáj stb stb.EZ NEM IGAZ!Később részletesebben írok e témáról is,miért nem.
A háton fekve , felhúzott lábakkal történő szülés jó betekintést nyújt a szülőcsatornába, az orvosnak, szülőnőnek nem kell lehajolni és ha vágni kell, minden kéznél van. Persze, ennek megfelelően a beavatkozások száma is nő. Könnyebb így vákuumozni, fogózni is.
Csakhogy ez a helyzet teljesen figyelmen kívül hagyja azt az anatómiai előnyt, amivel csak a nők vannak megáldva ,mint ahogy  a fizika törvényeit is,adott esetben  gravitáció segítségét. A nők farokcsontja ugyanis nincs összeforrva az utolsó csigolyával, hanem ín köti oda. Ez az ín és izom, szülés közben, ha a farkcsont szabadon van, megnyílik. A kutyák is ha  székelnek felemelik a farkukat.. Ugyanez történik a nő farkcsontjával amikor szül, ha négykézlábon van, vagy guggol, vagy áll. Viszont ha ezen a farkcsonton egész súlyával fekszik, ez a reflex nem képes működni és a baba fejének kevesebb hely marad.
A másik fontos erő, amit a háton fekve szülés kizár a gravitáció. Ha egy nőt engednek mozogni szülése közben, a kitolás időszakában, amikor az adrenalin beindul testében ő ösztönösen függőleges helyzetet fog keresni, felguggol, vagy felegyenesedik, feltérdel, vagy feláll. Azok a nők, akik vajúdásuk és kitolásuk közben függőleges helyzetet vesznek fel, átlagosan 30 százalékkal megrövidítik szülésük időtartamát. Ez anyának, babának éppoly fontos.
A jóga óráimon egyik cél  , hogy a nőknek vissza adjam a saját hatalmukat .Az az megtanítsam a  saját hatalmát használni és megérteni  a testének üzeneteit.Hiszen a szülés és gyermeke születése az ő szerepe, hát dönthessen is, hogy hogyan használja testét ebben az óriási, csodálatos természet adta feladatában. A nők ősidők óta tudják, hogy hogyan kell szülni. Amire igazán szükségük van, az a biztonság megteremtése és a támogatás, az intim szféra és bizalom kialakítása.Mert a szülés akár a szexuális folyamat, ha valaki el tud jutni oda, hogy szülése közben ugyanolyan boldog legyen, mint amikor megfogant benne a gyermek, akkor az a gyermek is boldog emberként fog megszületni és élni. És persze itt az apáknak is nagy szerepük van.. Nem csak fizikailag fogja megterhelni őket a szülés, hiszen ha a szülőnő úgy kívánja, segíthetnek a vajúdó és szülő pozíciókban, de az ő feladatuk lenne az, hogy biztosítsák a terepet, az intim szférát. Valóságos őrző védő szerep ez, mert szülés közben a nő be kerül egy olyan dimenzióban,ahol nem tud dönteni, neki az a feladata, hogy átadja magát a születés erejének. Ha a pár szülés előtt mindent jól megbeszélt és tudják mit akarnak, akkor az apa feladata lenne az, hogy a szülési terv kivitelezését biztosítsa.Ebben szokott segíteni  szülés felkészítő tanfolyamaim.Ugyan is,az apák nem tudják sokszor meddig tart az ő felelősségük,miért kell egyáltalán neki ott lenni,ha nem orvos,és ráadásul rosszul van  a vértől is.
Hogyan segíthet ebben a jóga? A jóga segít abban, hogy testünkre érezzünk és ezen keresztül meghalljuk a baba üzenetét. A jóga támogatja a befelé hallgatózás folyamatát, ami a várandósság természetes velejárója, felébreszti az ősi erőkben vetett bizalmat. Ugyanakkor megnöveli az önmagunkba és a felettünk álló szellemi erőkbe vetett bizalmat is.Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy ezeket az erőket megtapasztald. A jóga oktató szerepe itt az, hogy ezt a folyamatot, ezt a felismerést,ezt a növekedést,ezt  a  tapasztalást  a tanítványai(kismamák ) lelkében segítse.

Nincsenek megjegyzések: