A lélekben nincsenek jó erők és nincsenek gonosz erők.
Csak Erő van. A nagy kérdés az, hogy mire használod az erődet? Vagyis jó ember vagy-e, vagy gonosz?
Tulajdonképpen az öregkor egyik legfontosabb kérdése: elpazaroltad-e butaságokra a kapott erődet, vagy értékes dolgokra fordítottad?
Romboltál vele, vagy építettél?
Vigasztaltál, vagy bánatot okoztál?
Gyógyítottál, vagy megbetegítettél?
Ezt jelenti az ember lelki szabadsága: egyedül tőled függ, hogy mire használod az erődet.
(Popper Péter)

2011. február 15., kedd

Babás jógáról



BABÁS MAMÁS JÓGÁRÓL.
Kórunk egyik legdivatosabb mozgás formája a jóga, ami már a gyerkőcös körökben is megjelenik. Kevesen tudják viszont, hogy a fejlesztés egyik leghatékonyabb formája is, hiszen  játékos formában ismeri meg a világot és korán elkezdődik a szocializálás,az anya gyerek kapcsolat szorosabbra fűzése,a babák és anyák kiegyensúlyozottabbá válnak
A babás mamás jóga  órák célja és a jóga jótékony hatásai.
A babás mamás jóga segítségével, lehet oldani a születés körüli traumatikus élményeket.(féloldalasság,kötött csípők,gyenge izmok,fogzás,hasfájás,egyensúly problémák,mozgás szervi problémák stb. stb.)
 A mai rohanó világunkban komoly kihívásnak kell megfelelnünk, ha el akarjuk kerülni a stresszt, szinte kivitelezhetetlen vállalkozás. Ezért inkább érdemesebb megtanulni olyan eszközöket amivel lehet csökkenteni a hatását,a babás jóga kiváló módszer erre is. A jóga és a masszázs összefonódik, számos kultúrákban a masszázs a gyereknevelés része. Indiában például a babát születésétől kezdve végig masszírozzák minden nap, olajjal. Ami kultúránkban ez nem annyira hangsúlyos, de a kisbabás jóga órák a babák masszírozásával kezdődnek a ráhangolódás és engedély kérés után.. Ruhában történő száraz masszázst végez minden anya a  babáján. De otthon kivitelezhető olajos változatban is. Igyekszünk kitérni  a test összes részére tiszteletben tartva a baba igényeit és befogadó ritmusát. Az kisbabás jóga órán a gyakorlás nagyon gyengéd, hiszen még egy csecsemőről van szó.6 hetes kórtól lehet már végezni. Az egész óra a baba igényei szerint zajlik. Ezt követik a gyakorlatok, légző gyakorlatok, mantrák ,intim torna  gyakorlatok és a relaxáció vagy meditáció.

Nincsenek megjegyzések: